Vraagje

Heb je enig idee hoeveel liter mineraalwater we in Nederland samen drinken per jaar? Vooruit, je mag er 1 miljoen naast zitten. Bijna 500 miljoen liter, dat is veel hé!

Wist je dat je in je eentje gemiddeld een klein zwembad vol plastic mineraalwaterflessen verbruikt in je leven?

Dat is mooi want mineraalwater is 100% natuurlijk en gezond voor ons lichaam. Maar laten we eerlijk zijn, het is ook een enorme hoeveelheid verpakkingen. Dus vonden wij het, als duurzame vooroplopers, niet meer dan logisch om een fles te maken die het milieu zo min mogelijk belast. Daarom zitten alle varianten van Bar-le-Duc mineraalwater in een 100% gerecyclede fles. Dit betekent dat we dus geen nieuwe grondstoffen gebruiken voor de productie van onze flessen. Hiermee zijn wij het eerste en enige mineraalwater merk in Nederland dat zo milieubewust is. De nieuwe standaard zou je kunnen zeggen.

Hoe we dat doen? Dat leggen we graag even uit.

Pet, wat is dat precies?

Die kleine plastic flesjes die je meeneemt voor onderweg maar ook de 1 ½ liter flessen in je koelkast zijn bijna altijd petflessen. PET staat voor polyethyleentereftalaat. Een super handige kunststof want het is sterk en bijna niet stuk te krijgen. Een petfles is een stuk lichter dan een glazen fles. Dat heeft dus als voordeel dat het vervoer ervan minder brandstof vraagt.

Het recycle proces

Op grote plastic frisdrankflessen zit statiegeld en dat werkt heel goed want deze flessen worden bijna allemaal weer ingeleverd. Dat is belangrijk want plastic wordt gemaakt uit aardolie. Door de flessen te recyclen, besparen we dus op fossiele grondstoffen en verminderen we zo de CO2 uitstoot.

Na inzameling worden de flessen in stukjes gehakt en gewassen. Daarna worden de stukjes omgesmolten tot granulaat. En dat is dan weer de grondstof voor onze nieuwe petflessen. Zo hoeven we geen nieuw plastic te produceren. Bottle-to-bottle noemen we dat. Zijn we best trots op.

Met alle gezinnen in je straat drink je gemiddeld 123.000 liter mineraalwater. Een straat vol lege flessen dus!

Met je yoga klas drink je in je leven gemiddeld een halve zaal vol flessen leeg...

Als je alle lege mineraalwaterflessen bij elkaar zou gooien die in nederland in één jaar worden verbruikt, vul je zo een flink voetbalstadion zoals de Johan Cruijff arena.

De nieuwe standaard

Feitelijk hebben we als voorloper op milieubewuste verpakkingen de nieuwe standaard geïntroduceerd. We gaan daarin verder dan de wettelijke norm die stelt dat plastic flessen voor 28% uit gerecycled materiaal moet bestaan. Wij gaan voor de maximale 100%, maar daar houdt het niet op…

Minder impact op het milieu

Steeds weer vragen we ons af: kan het nog duurzamer? Want we denken hierbij aan 100% duurzame doppen en etiketten. Nog niet alles is op dit moment beschikbaar, maar we blijven continue kijken hoe we het gebruik van plastic verder kunnen beperken. Op die manier streeft Bar-le-Duc ernaar om de impact op het milieu verder te verkleinen. Onze 100% gerecyclede fles is hierin de eerste stap om plastic vervuiling tegen te gaan, maar we kijken ook hoe we op andere manieren duurzamer kunnen worden.

Zo liggen er zonnepanelen op ons dak waardoor in 2020 60% van de totale opgewekte energie vanuit (zelfopgewekte) zonne-energie zal komen. Op die manier proberen wij in het productieproces stappen te zetten naar een wereld waarin wij 0% impact hebben.

We zijn er nog niet, maar met onze 100% gerecyclede fles ziet de toekomst er weer een stukje beter uit.

Bar-le-duc

Het meest transparante water