Maar laten we eerlijk zijn, het is ook een enorme hoeveelheid verpakkingen. Dus vonden wij het, als duurzame vooroplopers, niet meer dan logisch om een fles te maken die het milieu zo min mogelijk belast. Daarom zitten alle varianten van Bar-le-Duc mineraalwater in een 100% gerecyclede fles. Dit betekent dat we dus geen nieuwe grondstoffen gebruiken voor de productie van onze flessen. Hiermee zijn wij het eerste en enige mineraalwater merk in Nederland dat zo milieubewust is. De nieuwe standaard zou je kunnen zeggen.
Die kleine plastic flesjes die je meeneemt voor onderweg maar ook de 1 ½ liter flessen in je koelkast zijn bijna altijd petflessen. PET staat voor polyethyleentereftalaat. Een super handige kunststof want het is sterk en bijna niet stuk te krijgen. Een petfles is een stuk lichter dan een glazen fles. Dat heeft dus als voordeel dat het vervoer ervan minder brandstof vraagt.
Op grote plastic frisdrankflessen zit statiegeld en dat werkt heel goed want deze flessen worden bijna allemaal weer ingeleverd. Dat is belangrijk want plastic wordt gemaakt uit aardolie. Door de flessen te recyclen, besparen we dus op fossiele grondstoffen en verminderen we zo de CO2 uitstoot.
Na inzameling worden de flessen in stukjes gehakt en gewassen. Daarna worden de stukjes omgesmolten tot granulaat. En dat is dan weer de grondstof voor onze nieuwe petflessen. Zo hoeven we geen nieuw plastic te produceren. Bottle-to-bottle noemen we dat. Zijn we best trots op.
Feitelijk hebben we als voorloper op milieubewuste verpakkingen de nieuwe standaard geïntroduceerd. We gaan daarin verder dan de wettelijke norm die stelt dat plastic flessen voor 28% uit gerecycled materiaal moet bestaan. Wij gaan voor de maximale 100%, maar daar houdt het niet op…
Feitelijk hebben we als voorloper op milieubewuste verpakkingen de nieuwe standaard geïntroduceerd. We gaan daarin verder dan de wettelijke norm die stelt dat plastic flessen voor 28% uit gerecycled materiaal moet bestaan. Wij gaan voor de maximale 100%, maar daar houdt het niet op…
Vind antwoorden op veelgestelde vragen over Bar-le-Duc
Bar-le-Duc is zuiver mineraalwater, ontstaan uit de regen die circa 1200 jaar geleden op de Utrechtse heuvelrug is neergevallen. In deze tijd was er nog geen sprake van luchtvervuiling. Het water, dat nu op circa 150m diepte door vele kleilagen beschermd ligt, wordt rechtstreeks vanuit de bron gebotteld.
Mineraalwater zoals dat ontspringt bij de bron mag verder maar een beperkt aantal handelingen ondergaan voordat het als natuurlijk mineraalwater in de handel mag worden gebracht. In grote lijnen komt het erop neer dat niets aan het water mag worden toegevoegd (behalve koolzuurgas) en dat uitsluitend door beluchten en filtreren stoffen als ijzer en mangaan mogen worden verwijderd. Deze stoffen geven een ongewenste smaak en kleur aan het water. Dit passen wij ook toe bij het Bar-le-Duc water: eerst wordt het water belucht met steriele lucht. Mangaan en ijzer uit het water worden daardoor omgezet in mangaanoxide en ijzeroxide. Deze stoffen worden vervolgens afgescheiden door het water te filtreren. Na deze behandeling is het water gereed om afgevuld te worden.
Bar-le-Duc is zuiver mineraalwater, ontstaan uit de regen die circa 1200 jaar geleden op de Utrechtse heuvelrug is neergevallen. Het water is langzaam in de bodem gezakt tot een diepte van circa 150m waar het wordt beschermd door een dikke kleilaag. Onderweg hebben de vele aardlagen het water gezuiverd en heeft het water de mineralen opgenomen. Dit water wordt hierna rechtstreeks vanuit de bron gebotteld.
Het meest kenmerkende verschil tussen leidingwater en mineraalwater is de constante samenstelling van het mineraalwater. Terwijl leidingwater steeds van samenstelling kan wisselen door het afwisselend gebruik van oppervlakte water en bronwater.
Leidingwater mag zijn onderworpen aan allerlei bewerkingen, zoals behandelen met chloor of ozon, filteren met koolstof enz. Dit mag bij mineraalwater niet! Natuurlijk mineraalwater bevat geen enkele toevoeging en heeft geen enkele bewerking ondergaan, zoals filteren, chloriseren, ozoniseren.
Het water uit de Bar-le-Duc bronnen is honderden jaren geleden als regen gevallen en heeft op zijn weg naar de bron derhalve het een en ander aan mineralen opgenomen. Het mineraalwater wordt voortdurend gecontroleerd op zijn originele samenstelling, zoals die was bij het erkennen van de bron.
Bar-le-Duc water is van nature natriumarm, waardoor het inderdaad zeer geschikt is voor de aanmaak van babyvoeding.
Bij Bar-le-Duc zijn we druk bezig met duurzaamheid. Zo zijn onze PET flessen al sinds 2015 gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Ook proberen wij onze fabriek zo duurzaam mogelijk in te richten. Zo ligt ons hele dak ligt vol zonnenpanelen, en bevindt de bron zich recht boven de fabriek. Dit zorgt ervoor dat ons hele productie process een stuk efficienter is. Ook blijven wij werken aan onze samenwerking met stichting landschap erfgoed voor het behoudt van het landschap. Zo proberen wij met Bar-le-Duc ons steentje bij te dragen op gebied van duurzaamheid.