Op het etiket van elke verpakking Bar-le-Ducmineraalwater koolzuurvrij en koolzuurhoudend is aangegeven wat de mineralenstelling is. Deze is constant en wordt regelmatig gecontroleerd, zoals de warenwet ons verplicht.
Op het etiket staan de volgende mineralen genoemd:
Calcium
Dit mineraal helpt bij de groei van de botten en bij de goede werking van het zenuwstelsel en de bloedstolling. Bar-le-Duc bevat 54 mg/liter calcium.
Magnesium
Magnesium helpt bij de overdracht van informatie van de hersenen naar de spieren, bestrijdt vermoeidheid en stress en is een natuurlijke ontspannende stof. Bar-le-Duc water bevat 3,7 mg/liter.
Natrium
Dat is het bestanddeel van zout (natriumchloride). Natuurlijk mineraal water mag alleen de claim ‘geschikt voor de bereiding van babyvoeding’ vermelden als het natriumgehalte minder dan 50 mg/l bedraagt. Het gehalte in Bar-le-Duc water bedraagt 10,7 mg/l en zit dus ruim onder deze grens.
Kalium
Deze katalysator van het zenuwstelsel bevordert de samentrekking van de spieren en het hart. Het helpt om spierkrampen te voorkomen. Het gehalte aan kalium in Bar-le-Duc bedraagt 0,7 gr/l.
Fluor
Natuurlijk mineraalwater maar ook leidingwater kan fluoriden bevatten die door het water zijn opgenomen uit de bodem. In de natuur komen vele soorten fluoride als mineraal voor. Fluor helpt om tandbederf te voorkomen, maar overmatig verbruik kan gevaarlijk zijn. Fluor is betrokken bij de vorming van het skelet, maar in overmatige hoeveelheden maakt het de botten te stijf en daarmee broos. Water met meer dan 1,5 mg fluor per liter moet aangeven dat het ‘niet geschikt is voor regelmatig gebruik door zuigelingen en kinderen jonger dan 7 jaar’. Bovendien mag natuurlijk mineraal water alleen de claim ‘geschikt voor de bereiding van babyvoeding’ vermelden als het fluorgehalte minder dan 1 mg/l bedraagt. De analyses van Bar-le-Duc water geven steeds weer aan dat het gehalte onder de aantoonbaarheidsgrens van de bepaling van 0,1 mg/l fluoride ligt: het is dus niet aantoonbaar.
Chloride
Chloride is, net als natrium, een bestanddeel van zout (natriumchloride). Het helpt bij de waterbewegingen in het lichaam, de regulering van het zuur-base-evenwicht en de productie van maagsap. Bar-le-Duc bevat 10,7 mg/l Chloride.
Sulfaten
Deze hebben een effect op de darmflora, maar let wel op: bij overmatig verbruik kan het diarree veroorzaken. In Bar-le-Duc bedraagt het gehalte altijd minder dan de detectiegrens van 2 mg/l sulfaat.
Waterstofcarbonaat
Waterstofcarbonaat helpt de zuurtegraad te neutraliseren en zo de pH van het bloed te stabiliseren. In Bar-le-Duc is het gehalte 185 mg/l
Nitraten
Dit geeft aan hoe zuiver het water is. Om te kunnen spreken van drinkbaar water, mag het gehalte wettelijk niet hoger zijn dan 50 mg/l. De analyses van Bar-le-Duc water geven steeds weer aan dat het nitraatgehalte onder de aantoonbaarheidsgrens van de bepaling van 1,0 mg/l fluoride ligt.
De pH-waarde
Water kan meer of minder zuur zijn. Of net alkalisch of neutraal. Dit wordt uitgedrukt door de pH-waarde of de zuurtegraad, op een schaal van 0 tot 14. Water is neutraal als de pH- waarde gelijk is aan 7. Bij zuiver water is dat bijvoorbeeld het geval. Een pH lager dan 7 betekent dat het water zuur is. Een pH hoger dan 7 betekent dat het water alkalisch (of basisch) is. Neutraal water drinken draagt bij tot het behoud van het zuur-base-evenwicht van het lichaam. De pH van Bar-le-Duc is vrijwel neutraal met een pH van 7,5.
Deze waarde wordt enkel vermeld op het koolzuurvrije Bar-le-Duc water. Bij bruisend Bar le Duc water voegen we koolzuurgas toe aan het water, vlak voordat het de fles in gaat. Dit koolzuur leidt tot een pH daling van de oorspronkelijke pH tot een pH van circa 6.
De droogrest
De droogrest is de stof die over blijft nadat al het water is verdampt, als het water is verwarmd op 180°C. Dat is het mineraalgehalte uitgedrukt in mg/l. Hoe hoger dit gehalte, hoe meer gemineraliseerd het water is. Voor het gebruik in babyvoeding moet dit gehalte minder dan 500 mg/l zijn. Het water van Bar-le-Duc heeft een droogrest van slechts 230 mg/l. Bar-le-Duc is daarmee van nature mineraalarm.
Hardheid
De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Deze elementen zitten voornamelijk in steensoorten zoals kalk en krijt en komen van nature voor in het grondwater. Hoe meer van deze mineralen in het water aanwezig zijn, hoe harder het water is. De totale hoeveelheid mineralen zijn tevens bepalend voor de hardheid van het water. Deze wordt uitgedrukt in graden Duitse hardheid. Bar-le-Duc heeft een hardheid van 8,4 graden Duitse hardheid en zit daarmee op een gemiddelde hardheid vergeleken met het Nederlandse drinkwater.
IJzer en Mangaan
Het water zoals dat uit de bron komt bevat nog wel een beperkte hoeveelheid ijzer en mangaan. Een te hoog gehalte zorgt voor een smaak- en kleurafwijking. Deze stoffen worden in onze fabriek verwijderd door de enige wettelijk toegestane behandeling die natuurlijk mineraalwater mag ondergaan: door het water achtereenvolgens te beluchten met steriel gefilterde lucht, en vervolgens met zandfilters te filtreren. Het ijzer en mangaan worden hierbij omgezet in ijzeroxide en mangaanoxide, en deze stoffen worden vervolgens door het zandfilter uit het water verwijderd. Dit proces wordt voortdurend gecontroleerd waarbij we ervoor zorgen dat het ijzergehalte onder 0,1 mg/ liter komt. Maximaal toegestaan is 0,2 mg/l. Het mangaangehalte komt onder 0,005 mg/l uit, ver onder het wettelijk maximum van 0.050 mg/l.
Koolzuur
Er bestaan natuurlijke bruisende waters die tijdens hun ondergrondse traject gas opnemen, maar dat is bij de Bar-le-Duc bron niet het geval: het water bevat van nature geen koolzuurgas. Bar-le-Duc koolzuurhoudend water is mineraalwater waaraan koolzuurgas is toegevoegd vlak voordat het wordt afgevuld in de fles. Dit koolzuur leidt tot een pH daling van de oorspronkelijke pH tot een pH van circa 6.